Nasi cukiernicy dzielą się przepisem na drożdżową babę wielkanocną, mamy nadzieję, że skorzystacie z przepisu.
🐣Wielkanocna drożdżowa baba🐥
Składniki
– 5 żółtek
– 3 szklanki maki pszennej
– 1 szklanka mleka
– 12,5 dag masła
– 5 dag drożdży
– aromat waniliowy lub pomarańczowy
– ½ szklanki cukru
– ¾ szklanki rodzynek
– szczypta soli
Wykonanie
Sporządzić rozczyn z: drożdży, letniego mleka, połowy cukru oraz 4 łyżek mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru.
Gdy rozczyn wyrośnie (zwiększy swoją objętość) dodać do niego utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, rozpuszczone ciepłe masło, sól oraz aromat.
Ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić tak, aby przestało się lepić do rąk i miski.
Rodzynki odsączyć z wody i obtoczyć w mące (nie będą opadać podczas pieczenia )
Obtoczone rodzynki dodać do ciasta- pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Nasmarować tłuszczem formę z kominem , posypać bułką tartą.
Gdy ciasto wyrośnie wymieszać krótko i przełożyć do formy- pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni Celcjusza przez około 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu babę można posmarować lukrem ( ½ szklanki cukru pudru utarte z 2 łyżkami wrzątku).