Wieczerza wigilijna. Na stole oczywiście opłatek oraz siemieniotka znana też pod nazwą konopiotka.
Często zupa grzebowa. Karp i kompot z suszonych owoców. Na deser koniecznie makówka i moczka. Kredens ozdabia Betlyjka, a pod choinką prezenty od Dzieciontka. Te zwyczaje Bożonarodzeniowe niejedni z nas kultywują w swoich Śląskich domach.
15 grudnia na IV lekcji muzealnej z cyklu „Piękno Świąt Bożego Narodzenia” pani Marta z Muzeum przedstawiła klasom spdp obrzędy Śląskiego Bożego Narodzenia. Dziękujemy prowadzącej to spotkanie w formie online oraz biorącym w nim udział klasom spdp. Niech zwyczaje te będą taktowane z szacunkiem i zachowają się w naszych domach jak najdłużej.
Winszujymy srogich gyszynkow od Dzieciontka a na Bezrok co by sie Wom darzyło jak nigdy.