W sierpniu bieżącego roku ośmioro uczestników warsztatów specjalistycznych w zakresie: dekorowania ciast i tortów, dekoracji z karmelu, cateringu z elementami dekorowania potraw, carvingu oraz baristyki i barmaństwa, działających w ramach projektu Nowe umiejętności- nowe szanse, uczestniczyło w praktykach wakacyjnych w Restauracji CZESKA w Gliwicach oraz Zakładzie Cukierniczym i Cukierni Hania w Sośnicowicach. Uczestnicy mieli możliwość sprawdzić nabyte na warsztatach specjalistycznych umiejętności, nauczyć się pracować w realnej rzeczywistości nowoczesnego zakładu gastronomicznego. Wszyscy uczestnicy zdaniem właścicieli wyżej wymienionych zakładów doskonale wypełniali powierzone zadania, wykazali się zapałem oraz gotowością stawania do nowych zadań. Otrzymali doskonałą ocenę pracy. Ponadto przeżyli wspaniałą przygodę, jaka było zmierzenie się z wyzwaniami jakie czekają ich po ukończeniu nauki w szkole branżowej.