Rynek usług gastronomiczno – cukierniczych wciąż się rozwija, zwłaszcza w zakresie stosowania coraz nowszych technologii, maszyn i urządzeń. Nasi absolwenci/uczniowie po zakończeniu nauki tylko wtedy będą konkurencyjni na otwartym rynku pracy, gdy praktykę zawodową zdobywać będą w jak najbardziej nowoczesnych warunkach. Dobre przygotowanie do pracy w zawodzie, to umiejętność wykorzystania najnowszych zdobyczy technologicznych, umiejętność obsługi nowoczesnych urządzeń, swoboda poruszania się we współczesnym dobrze wyposażonym zakładzie gastronomiczno – cukierniczym.
Takie szanse czekają na uczestników projektu- uczniów branżowej szkoły I stopnia „NOWE UMIEJĘTNOŚCI – NOWE SZANSE”, którego realizację rozpoczynamy.
W początkowej fazie projektu uczniowie zainteresowani zdobyciem nowych, wykraczających poza program nauczania, umiejętności w zakresie prac remontowych, wykończeniowych i montażowych będą uczestniczyć w adaptacji sali nr 1 na najwyższej klasy pracownię cukierniczo – piekarską spełniającą kryteria HORECA. Pod okiem specjalistów zdobędą potwierdzone certyfikatami umiejętności, które wzmocnią w znacznym stopniu ich szanse podczas ubiegania się o pracę.
Z kolei nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wezmą udział w szkoleniach w zakresie:
- dekorowania ciast i tortów, dekoracji z karmelu,
- cateringu z elementami dekorowania potraw,
- carvingu,
- baristyki i barmaństwa
Nowe umiejętności wykorzystają w kolejnym etapie realizacji projektu, szkoląc zainteresowanych uczniów w wybranej przez nich, spośród wyżej wymienionych specjalności.
Poza szkoleniami prowadzonymi w szkole przez nauczycieli, zainteresowani uczestnicy projektu będą mieli możliwość praktykowania pod okiem mistrzów w zawodzie w nowoczesnych zakładach gastronomicznych i cukierniczych podczas wakacyjnych praktyk. Dobre przygotowanie do pracy w zawodzie, to dodatkowe kwalifikacje oraz umiejętność obsługi nowoczesnych urządzeń, swoboda poruszania się we współczesnym dobrze wyposażonym zakładzie gastronomiczno- cukierniczym.
Wzrost kompetencji zawodowych, kursy dokształcające nauczycieli zawodów, w tym także w zakresie stosowania nowoczesnej technologii w procesie kształcenia zawodowego, w dalszej kolejności skutkować będą lepszym przygotowaniem uczniów do wykonywania zawodu w realiach nowoczesnych firm gastronomicznych i cukierniczych w kolejnych latach po zakończeniu realizacji projektu. Doposażenie pracowni nauki zawodu, celem dostosowania jej do wymogów nowoczesnego rynku pracy w zakresie gastronomii i cukiernictwa stworzy możliwość nauki zawodu w warunkach nowoczesnych technologii, którymi już jako absolwenci szkoły będą umieli się posługiwać.
Projekt został dofinansowany kwotą 650 080,00 PLN z środków unijnych, przewidziany jest na dwa lata realizacji, w terminie od 01.01.2019 r. do 15.09.2021. a ukierunkowany został na wyposażenie uczniów w dodatkowe kwalifikacje wykraczające poza program nauki zawodu oraz poprawienie ich szans na rynku pracy, co ochroni ich przed wykluczeniem społecznym i zawodowym.