Tym razem Katedra Hotelarsko – Gastronomiczna zaprasza na wycieczkę tropem turystyki kulinarnej i prezentuje najciekawsze muzea w Polsce. Dzięki nim, poznasz różne regiony Polski od kuchni, zgłębisz historię naszego kraju oraz spróbujesz lokalnych przysmaków – oczywiście na razie wirtualnie.
Turystyka kulinarna narodziła się we Włoszech i szybko opanowała inne kraje. Na podstawie swoich kulinarnych doświadczeń podróżnicy piszą blogi i książki.
Na przykład we włoskiej prowincji Parma znajdziemy Muzeum Makaronu, Muzeum Pomidora czy Muzeum Szynki, a w chorwackiej Puli – Muzeum Oliwy. Coraz więcej przybywa takich muzeów w Polsce.
Specjalnie dla Was prezentujemy najciekawsze z nich. Pierwszy krok już zrobiliśmy. Pamiętacie nasze wirtualne zwiedzanie Muzeum Chleba w Radzionkowie i Chlebową Chatę w Brennej?
Dzisiaj Muzeum Oscypka w Zakopanem
Oscypek to najbardziej charakterystyczny ser, który obecnie można kupić wszędzie. A jednak – prawdziwy wędzony możemy wytworzyć i spróbować tylko tam – na Podhalu. Jest on swoistą wizytówką tego regionu. Pod okiem prawdziwych baców będziemy mogli wytworzyć własny oscypek w wybranym przez nas kształcie. To wyjątkowe muzeum pozwoli nam posmakować różnego rodzaju serów i nauczyć się rozpoznawać z jakiego mleka były wytworzone!
Jest to zwiedzanie połączone z warsztatami. Uczestnicy biorą więc czynny udział w wytwarzaniu sera, poznając jednocześnie tradycyjne sprzęty pasterskie. Takie muzea w Polsce są zatem okazją do integracji całej rodziny i edukacji poprzez zabawę!