W dniu 6 grudnia, wraz z saniami św. Mikołaja, przyjechały do nas staropolskie potrawy.
Z pomocą pań, Małgorzaty Wolskiej i Bożeny Tomaszewskie, uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia przygotowali przepyszny staropolski bigos i wspaniały czerwony barszcz. Uczniowie i nauczyciele raczyli się potrawami wg „Sekretów Kucharskich czyli co jadano w Soplicowie” podczas naszego, jak zawsze bogatego kiermaszu świątecznego. W czasie przerw, oczekując na spotkanie ze św. Mikołajem, degustacja kuchni rodem z „Pana Tadeusza” wprowadziła nas w świąteczną atmosferę. Zwłaszcza, że fragmenty poświęcone podawanym w Soplicowie potrawom, były wcześniej czytane na lekcjach polskiego.
Jak widać można połączyć naukę gotowania ze znajomością sławnej lektury Adama Mickiewicza. Jednym słowem – przez żołądek do serca.
A może…. do głowy….:)
Dziękujemy.
M. Sznir