15 marca świętujemy Dzień Piekarzy i Cukierników. W tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa.
Święty Klemens Maria Hofbauer żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Od najmłodszych lat zafascynowany był wszystkim, co wiązało się z wypiekami. W 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. Został redemptorystą, ale do końca życia pozostawał wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba.
Cukiernik i piekarz to rzemieślnicze zawody o długiej tradycji w Polsce. Zawody niezwykle trudne, wymagające ogromnej wiedzy i praktycznych umiejętności, a także talentu. To dzięki pasji piekarzy i cukierników oraz ich ciężkiej pracy, możemy codziennie cieszyć się smakiem chleba czy bułek, drożdżówek, pączków oraz innych słodkich rarytasów. Cukiernikom i Piekarzom życzymy sukcesów, realizacji marzeń, satysfakcji z pracy zawodowej oraz opieki św. Klemensa.